Mijn eerste zeilboot de optimist

Je eerste zeilboot is meestal een optimist of een piraatje, leuke wendbare bootjes voor veel jaren vaarplezier.
 

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m2 en zijn 2,30 lang x 1,15 breed. 

Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, maar ook deze kunnen van hout zijn.

De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere eenmans jeugdzeilboot zoals de Splash, de Europe of de Laser.

 

Als je eenmaal de basistechnieken van het zeilen beheerst, wacht er een nieuwe uitdaging. Die van het wedstrijdzeilen. Tenminste, als jij je graag wilt meten met leeftijdsgenoten. Of misschien heb je wel grote ambities en droom je van een medaille bij een belangrijk kampioenschap. Dat betekent dat je heel veel moet bijleren en oefenen.

Als je lid wordt van een vereniging, brengt de aangesloten trainer jou de eerste beginselen bij. Hoe verloopt bijvoorbeeld de start van een race? En hoe gaat dat bij de boeien, wie heeft er voorrang? Wat moet je doen om zo snel mogelijk het kruisrak naar de bovenboei te varen? Als je dit allemaal een beetje onder de knie hebt, ga je meedoen aan clubwedstrijden. Eerst bij jouw eigen vereniging en langzamerhand ook bij de buren. Als je het spelletje begint door te krijgen en er vooral plezier in hebt, kun je de volgende stap zetten en je inschrijven voor de zogenaamde Combi-competitie.

COMBIWEDSTRIJDEN

De  Combi-wedstrijden vormen een regionale competitie. Je hoeft geen ervaren topper te zijn om hieraan deel te mogen nemen, dus kom lekker meedoen. Je begint in groep C, waarvoor je nog geen supersnelle Optimist hoeft te hebben. Om ervoor te zorgen dat je de races uitvaart, beter wordt en het ook nog leuk blijft vinden, word je tijdens de wedstrijden op het water geholpen. Dat stopt als je doorstroomt naar groep B. Als je aan de A wedstrijden meedoet kan je beginnen met de landelijke wedstrijden. Dan kun je jezelf kwalificeren voor deelname aan het Nederlandse-, Europese- of Wereldkampioenschap.

De Combi-competitie vindt plaats in de volgende zeven regio’s: Combi Noord in Friesland en Groningen, Combi Oost in Gelderland, Combi Zuiderzee, Combi Amsterdam, Combi Rotterdam, Combi Zuid in Brabant en Limburg en tot slot Combi Delta in Zeeland. Aan gezelligheid en pret geen gebrek, want een gemiddeld Combi-weekend trekt circa honderd deelnemers. Je zult er ongetwijfeld leuke vriendjes en vriendinnetjes opdoen!

VAN COMBI NAAR KERNPLOEG

Ben je goed genoeg geworden, dan mag je dus aan de start van de selectiewedstrijden op
het IJsselmeer, Haringvliet en Braassemermeer verschijnen. De OCN stelt twee keer per
seizoen een selectiestand op. Dat doen ze na de kwalificatiereeksen in het voor- en najaar.
Die van het najaar wordt gebruikt om de kernploeg én jeugdploeg samen te stellen. De beste zestien kinderen krijgen een uitnodiging voor de kernploeg. De zes daaropvolgende jongens en meisjes, met een maximale leeftijd van twaalf tegen het einde van het betreffende kalenderjaar, worden voor de jeugdploeg gevraagd. Deze jeugdploeg kan eventueel, op voordracht van de hoofdtrainer, worden uitgebreid met 2 talenten. Deze twee selecties worden door de OCN begeleid en bereiden zich zo voor op belangrijke evenementen in binnen- en buitenland.

WORDT HET EEN EK OF WK?

Zestien zeilers in één kernploeg en in totaal twaalf startplekken voor het EK en WK...
De vraag is natuurlijk wie die gaan invullen. Om dat te bepalen, wordt de voorjaarsselectiestand gehanteerd. Die wordt opgemaakt na een aantal selectiewedstrijden in het voorjaar en geldt dus als leidraad voor afvaardiging van Nederlandse deelnemers. De topvijf van die ranking mag zich gaan voorbereiden op het WK. De volgende zeven voor het EK. Voor de EK-ploeg geldt dat er maximaal vier jongens of meisjes in mogen zitten en minimaal drie jongens of meisjes. Je kunt worden geselecteerd tot en met het jaar waarin je vijftien wordt. Daarna is de tijd aangebroken dat je moet overstappen naar een volgende klasse.

Wil je een winnaar worden, dan zul je hard moeten trainen. Dat begint bij jouw vereniging en gaat verder op regionaal en uiteindelijk landelijk niveau. Maar zonder plezier geen geluk, dus zorg dat je met een glimlach kunt blijven varen. Blijf lol houden in je hobby!

YOOiecheck

Ons Aanbod

Deel Social media